Utstillingsoversikt finner du her:

http://www.nrr.no/page.php?pageid=322

 

Dersom du synest det høres spennende ut å dra på utstilling så skal du ikke være redd for å hive deg på det. En gang må bli den første, slik er det med alt! Man blir fort bitt av basillen og, man kan faktisk treffe kjekke folk der også Vill

 

Jeg vil anbefale deg å dra på en utstilling alene uten katten i første omgang. Da får du en liten smakebit på hva som foregår og om du fortsatt vil prøve dette. Dersom det falt i smak så må du melde deg inn i en katteklubb. Jeg anbefaler jo selvsagt den beste klubben som er å oppdrive, med de koseligste medlemmene, som du da finner på min katteklubb,

Vestlandets Katteklubb http://www.vestlandetskatteklubb.com/

Deretter vil jeg anbefale deg å laste ned og lese NRR sine regler for utstilling og lese litt om rasestandarden på katten din. Siden du leser her så er det nokså gitt at du da leter opp standarden på Maine Coon. Sett deg litt inn i ting selv om du ikke klarer å huske alt. Men der er viktige opplysninger der som du bør få med deg, derfor er det lurt å lese litt. Både hvilken kategori du skal melde din katt på, og hva du skal ha med deg osv osv. Hvis du har kommet så langt, da også slik at du har meldt deg inn i klubben og betalt medlemsavgiften og deretter funnet ut hvilken utstilling du vil dra på, så kan du begynne å laste ned påmeldingsskjemaet som du må ha for å melde på. Disse finner du på sidene til NRR. 

http://www.nrr.no/


De aller fleste klubber bruker nå det nye online-systemet til NRR og det finner du her

http://www.katteutstilling.com/

 

Dette må du gjøre i god tid før utstillingen, det står frister på skjema. Deretter må du begynne å tenke på hva du skal ta med. Du trenger først og fremst et bur. Det kan være greit å kjøpe seg et bur som er godkjent for flytransport. Disse er stødige og gode. Et bur vil du jo uansett trenge i ditt kattehold, både til turer til veterinær og annet.Deretter må du tenke på burpynt. Det kan være greit å kjøpe et enkelt et i første omgang, eller du kan lage et selv. Da finner du målene på burene og syr i den fargen du vil ha. Mange i klubben din kan hjelpe deg med tips og råd om dette. Jeg har lagt inn en link til ei utrolig flink dame som syr burpynt under siden Utstyr m.m så der kan du kontakte henne dersom du vil ha det ferdig laget. Anbefaler henne sterkt!

 

Dersom du overhode ikke har hverken tid eller penger i første omgang, så kan du ta med deg store badehåndkle og noen sikkerhetsnåler inntil du har skaffet deg burpynt.Ta med deg noen leker som katten føler seg trygg med, favorittleken er best. Godputa til pus kan også være lur å ta med. Og så tar du med et godt teppe med kattens egen lukt på. I bagen din pakker du med deg forskjellig. Jeg bruker å ta med et håndkle, to matskåler, en liten tissekasse. Disse får du kjøpt foreks hos Plantasjen. Det er små plast-tissekasser som er laget spesielt for utstilling. Kattesand får man utdelt på utstillingen så det trenger du ikke ta med. Jeg pakker ned børster og kammer og pudder og diverse, jeg putter faktisk også med meg saltvann til å ha i øyet for jeg erfarte en gang å få pudder i øyet på pus og det var slett ikke godt for han. Jeg pakker ned penn, sikkerhetsnåler, virer til burpynten, knipetang, lesestoff, en god stol å sitte i, type strandstol eller lignende, jeg pakker ned selve burpynten selvfølgelig, bæsjeposer, alle viktige papirer,utstillings-bekreftelsen, stamtavle pluss vaksinasjonsheftet, en pose bløtfor av favorittmerket til pus, og hodepinetabletter til meg selv.

 

Men alt dette er slikt som du vil lære deg etterhvert. Du får råd og anbefalninger fra andre i klubben din og andre på utstillingen. Og selvfølgelig er det bare å spørre meg!

 

Du har planlagt pelsvasken dersom du skal på utstilling. Siste uken før utstilling bruker jeg å bade pus foreksempel mandagen, hvor jeg tar en skikkelig avfetting pluss vanlig shamponering. Før du begynner å vaske pus, så klipper du neglene! Det er viktig. Neglene skal være nyklipt før utstillingen. Det er et av kravene. Deretter tar jeg siste dusjen torsdag eller fredag uten avfettingsmiddel, bare shamponering. Som du gjentar to ganger nå som på mandagen. Og sjølsagt må du huske balsamering. Det er utrolig viktig å skylle skylle skylle skylle etter shamponering og balsamering. Jeg har tipset om gode merker å bruke på anbefalings-siden. Du masserer med håndkle og lar pus tørke i et godt og varmt rom, enten på badet dersom pus er fortrolig med å være der, eller på et annet rom med god varme i. Den siste vasken på fredagen bør du være forsiktig med børstingen. Lufttørring eller aller best føning er best. Da uten å fingre og børste borti for mye. Det avgir fett og det er ikke så bra. Noen bruker å ha på seg tøyhansker også når de holder på med pelsen, for å ikke avgi hudfett på pelsen.

 

Du må huske på at det skal være veterinærkontroll av kattene før man får komme inn på utstillingen. Derfor er det viktig å komme i god tid, minst en time før utstillingen, med en frisk katt! Du kan ikke møte opp med en katt som har rennende øyne, nyser, kaster opp eller viser andre tegn til sykdom. Dette er viktig. Du må huske på å ha tatt vaksinasjon på pus i god tid før utstillingen dersom den holder på å gå ut på dato. Da må den taes minst 15 dager før. Dersom du skal stille ut i et annet land, så må du følge reglene for vaksinasjoner der. Til Danmark foreksempel, så må du ta rabiesvaksine.

 

Burene er allerede satt opp av klubben som holder utstillingen, så når du har funnet ditt bur er det bare å begynne å få opp burpynten og legge inn tepper og tissekasse og vannskål og matskål. Når du har fått på plass pusen din så kan du begynne å orientere deg. Hvilken dommer skal du ha, hvor skal den dommeren sitte osv. Dette finner du ut ved å se på hvilket nummer din katt har på utstillingsbekreftelsen. Så går du frem og finner ut hvor din dommer er. Kategoriene kontra dommere finner du i hefetet som man får kjøpe når man ankommer. Men du må ikke være redd for å spørre om alt mulig. Katteutstilling er både gøy, lærerikt og veldig sosialt. Jeg anbefaler deg å prøve det! Her under denne linken til Vestlandets Katteklubb kan du lese mer om utstilling. Det er noe av det samme, men sikkert litt bedre forklart der, siden jeg har bare kjapt gått gjennom det grøvste.. Husk, det kan aldri bli nok av godt lesestøff! Kul

http://www.vestlandetskatteklubb.com/#!utstilling/clgy

Når det gjelder klasser og grupper, og gradene innenfor utstilling så kan du lese mye om det under denne linken:

http://www.nrr.no/page.php?pageid=130

 

Kjapt fortalt: Når katten er gammel nok til å stilles ut i klasse 9 Åpen klasse, ved 10 mnd alder, så kan du begynne å samle certifikat. For de premieringene du får i kattungeklassen og ungdyr, teller ikke i samlingen for å bli norsk champion. Du trenger 3 certifikat for at katten skal bli norsk champion. Et certifikat eller exellente 1. Når du har fått 3 stk og katten er champion, så skal han på neste utstilling stilles i klasse 7. Her begynner den å få CACIB certifikater. Katten må ha 3 av disse hvorav ett er innhentet i et annet land enn Norge. Deretter kan katten kalles internasjonal champion. Neste steg på stigen mot stjernene, er så Grand International Champion. Da stilles den i klasse 5. Og har du kommet hit så vet du ganske mye om utstilling.

 

Lykke til!