Å skaffe seg katt

 

Det er en jungel der ute så det å kjøpe seg rasekatt er sannelig ikke enkelt. Men har du først bestemt deg for å kjøpe rasekatt så er der en ting du bør vite. En rasekatt er dyr. Og den er bare å svelge med en gang. Du pruter ikke på en rasekatt. Da blir du ekskludert med en gang. Du ber heller ikke om nedbetalingsordning, spør du meg. Jeg mener at du da gir et bilde av at du ikke har råd til katt egentlig. For vi oppdrettere vet nemlig hvor dyrt det er å ha katt. Forsikring, mat, veterinærutgifter jevnlig hvert år minst, klatrestativer og leker, slitasje på inventar, sofaer kanskje, ja...pluss pluss. Det koster. Og det må du ha i bakhodet.

 

Du går ikke etter et rimeligere alternativ av rasekatt hvis du først har bestemt deg for rasekatt. Ikke kjøp noe som er litt billigere enn normalen eller 'listeprisen'. Da tenker jeg ofte at det er en grunn til det. Gjerne er de uten papirer. Og er katten uten papirer, men selger bedyrer at det er renraset katt, så lover jeg deg, det er ikke renraset katt i det hele tatt. Det er en huskatt. Uansett! Hvis du kjøper en katt som liksom skal være 50 prosent maine coon i, ja så kan jo det stemme, hvis du er heldig, men uansett er det en blandingskatt, altså en huskatt. Som forsåvidt er både fine og gode de altså. Men det er en katt som du ikke vet helsetilstanden på, i forhold til arvelige sykdommer. Du vet heller ikke om det har vært dyrevelferd der katten kommer fra, siden der er en del som avler for pengene sin skyld. Du vet svært lite. Og du har bare et ord fra et menneske du ikke kjenner.

 

Kjøper du en katt med stamtavle, så vet du ihvertfall at du har med en oppdretter å gjøre, som er nødt til å følge lover og regler i sitt forbund. Regler i forhold til dyreholdet, i forhold til arvelige sykdommer som skal gen-testes på foreldre før man setter kull på mor-katt. Pluss en del andre reglementer å forholde seg til. Med andre ord, det er slik det skal være. Du vet hva du får.

 

Når du har googlet og lest om en rase og funnet ut hvilken rase du vil ha, og siden du leser her så antar jeg det er maine coon du har lest om, ja så er det å finne den riktige oppdretteren. Jeg mener du må gå innom så mange hjemmesider du bare klarer, og så må du være forberedt på å bruke magefølelsen noe voldsomt. Det er du avhengig av.  På Norske rasekattoppdrettere på facebook, finner du linker til veldig mange oppdrettere.

https://www.facebook.com/groups/norske.rasekattoppdrettere/?fref=ts

 

Du må også bestemme deg for hvilken type look du liker på din maine coon. Du vil snart oppdage at de kan være veldig forskjellige. Les litt på rasestandarden på neste link her på min side. Der ser du forklart hvordan en maine coon skal se ut. Og så leter du etter en oppdretter som du føler virker seriøs på hjemmesiden sin. Der bør stå at kattene testes for SMA, PK-Deficiency, PKD1, og HCM. Og de bør være både gentestet og røntget i forhold til hcm. Du må sjekke at det følger med helseattest fra veterinær på kattunge, og den skal være fersk, tatt like før leveringen. Den skal være vaksinert med to vaksiner før levering, kattungen skal være id-chippet, og stamtavle skal følge med samt at det skal skrives en NRR salgskontrakt der det foreksempel skal stå pris, noe om evt tilbakelevering dersom du ikke klarer å ha katten alikevel, og litt om hvem som skal kastrere katten og når. Dette er et minimum. Husk at du må betale et depositum hos de aller fleste. Og så bør du være medlem i en katteklubb. Men det er ikke noe must. Likevel er det veldig bra å ha klubben i ryggen dersom det er noe du trenger av råd og hjelp. Og du kan være medlem i hvilken som helst klubb i landet. Det trenger ikke være den klubben du har på ditt hjemsted. Du kan også lese litt mer på denne linken:

http://www.nrr.no/page.php?pageid=116

 

Husk at du kan oppleve at du blir forhørt om det meste før det avtales noe kattekjøp. Vi oppdrettere er seriøst hønemor opp mot kattungene våre, og vi skulle gjerne fulgt med i buret ilag med kattungen, men vi skjønner jo at det ikke er mulig. Derfor blir du kryssforhørt om dine holdninger til katt, og erfaringer med katt og dyr generellt, vi vil prøve å få klarhet i hvordan din evne til å ta vare på en rasekatt, er. Om du forstår at en kattunge ikke kan slippes ut alene før den har fått stedsans, ved nærmere 1 års alder, og om du forstår at kattemat bør stå fremme hele tiden fordi katter har et veldig lite fordøyelsessystem og er avhengig av å kunne spise 18-20 ganger i døgnet. Vi vil spørre ut om hvordan du bor, landlig eller i by, og vi vil forsøke å analysere deg litt. Så dette må du ta med i betraktningen, for det er våre kjæreste små engler vi sender ifra oss og vi må føle oss sikker på at de får et godt hjem. Og så kan du spørre ut om alt du lurer på, både når det gjelder om du kan få kopi av gentester tatt på foreldre, hvilken dato katten er leveringsklar, forsikringsselskap, hva slags mat du skal kjøpe inn, utstyr m.m. Og hvis du har lyst til å prøve deg på utstilling så må du jo fortelle dette til oppdretter slik at oppdretter kan finne det avkommet som egner seg best til dette. Og så må du be om å få komme hjem til oppdretter for å se hvordan kattungen din lever. Det er viktig. Hvis du ikke får komme hjem dit, så bør varselklokkene begynne å ringe.

 

Les mye på internet om rasen din. Les og studer. Meld deg gjerne inn i grupper på facebook men husk også at der samles veldig mye folk og man får da veldig mange forskjellige meninger. Ikke alle er riktige for deg. Og mange vil gjerne gi råd om hvilke oppdrettere du bør kjøpe fra, og kanskje noen også er veldig flinke til å si hvilke du ikke skal kjøpe fra. Husk at de du blir frarådet å kjøpe fra, veldig ofte er de beste også. Den det blir snakket litt om, har gjerne noe som er veldig bra! Så derfor bør du ikke lytte så mye til andre men heller undersøke hjemmesider selv og kjenne på magen.

 

Har du funnet en oppdretter du syns virker oppegående, så er halve jobben gjort. Og da har du noen å spørre om råd og tips hos, og du har noen som kan være en liten mentor kanskje, hvis du tenker å begynne med utstilling osv. Det står litt om utstilling på en annen link her på min hjemmeside. Der kan du også finne litt om hva slags utstyr du bør ha.

 

Ønsker deg masse lykke til.