Oppdatert/endret 15 februar 2016!

 

Hva må til for å bli en god oppdretter? Vel, jeg gikk et års tid og grublet på rasen og leste litt og kosa meg, før jeg liksom våga å ta steget å ringe en oppdretter. Det er slik det begynner. Fra å ha katt bare som hobby og kjæledyr, og ingenting annet, så er det et kraftig steg å ta. Men i 2008 bestemte jeg meg og i 2009 ble jeg aktiv på utstilling.

 

I 2009 ble jeg registrert som oppdretter, gamle kjerringa jeg er, og det har vært givende. Jeg tror det har vært lurt å begynne med dette i voksen alder. Godt voksen alder. Men det har jo vært noen underlige erfaringer underveis, så klart.

 

Fra å være en aktiv hundeperson, hesteperson, til plutselig å drive mest med katt, og utstilling og avel, det har vært en opplevelse. På mange måter. Det har lært meg at jeg må stole kunn på meg selv, stå for det jeg gjør, ha klare retningslinjer i avtaler, og være seriøs og holde ord og kontrakter. På 8 året som oppdretter har jeg vel et og annet tips å komme med til de som er helt ferske oppdrettere.

 

Her kommer det mye tips og råd om temaet ut fra mine øyne og synspunkter. Valentinesday 14 februar 2016 Hjerte

 

BLI OPPDRETTER

Hvis du nå har kommet dit at du har bestemt deg for å bli oppdretter, da har du en genuin interesse for din rasen. Du gjør det for å få frem perfekte avkom til din rase. Og du gjør det ikke for å tjene lett-tjente penger, fordi du vet at det koster vanvittig mye å drive oppdrett. Du har frem til nå brukt et års tid på å lese deg opp på den rasen du vil ha, og gått på utstillinger og lært der, og du har kommet frem til at du elsker denne rasen så høyt at du vil gjøre en innsats for å jobbe for å avle frem de aller beste rasetypiske kattene som vil tilføre avelsbasen masse godt!

HAR DU RÅD?

Det koster enormt å drive oppdrett. Du skal ha penger til forsikring. Agria er det beste forsikringselskapet når det gjelder avel. Du skal ha penger til veterinærutgifter, som hjertescanning, årlige vaksinasjoner, evt sykdommer som dukker opp, fødselshjelp, akutthjelp. Du skal ha penger til utstyr, klatrestativer, leker. Du skal ha penger til mat, tørr-for og bløt-for, kattesand/perler, katte-do. Du skal ha penger til utstilling. Det koster mye. Du må ha penger til kattebur/reisebur, til burpynt til utstilling, til børster pels-utstyr. Du skal ha råd til å erstatte skader på møbler i huset ditt, det vil jo skje. Du skal ha penger til å kjøpe selve katten. Du skal ha penger til å bestille stamtavler, ha veterinærbesøk med kullet, der du tar vaksiner, helseattester, chip m.m. Du skal med andre ord drite penger. Omtrent. Det er ikke billig, det må du huske på.

HAR DU PLASS?

Før du begynner å tenke starte oppdrett, må du vite om du har plass. Har du nok rom i huset ditt? Har du et rom du kan ha kattene på om natten? Og har du i tillegg et rom der du kan ha mor og kattunger? Har du et sykerom? Du må ha minst 3 rom til kattebruk. En dag får du jo kanskje skaffet deg en hanne også, og den er du jo avhengig av å skille fra de andre. Og så bør du ha plass til en kattegård, eller bo så landlig til at du kan gå tur med kattene hver dag. Du må selvsagt ha god inntekt, da dette er en av de dyreste hobbyene. Du må også ha en mann som er enig i dine katteønsker.

HAR DU HELSE??

Hobby-miljø, og her kattemiljø, kan være et pæs. Mye positivt men også mye negativt. I det siste har jeg erfart at en del klikker ødelegger mye for alle. De fører seg som barn med baksnakk og kritikk på forumer og skremmer bort nye katte-eiere. Det som er synd er at mange stilltiende ser på at andre blir kritisert uten å gripe inn. De våger ikke eller vil ikke blande seg i drama. De glemmer at de ofte med det, er med på å godta at andre blir hakket på. Man er i et lite miljø der man er redd for sitt navn og rykte, og vet at hvis man står opp for seg selv så blir man skviset ut. Slik oppfatter jeg det. Heldigvis er der flest oppegående, men som vi vet, så kan veldig få personer ødelegge altfor mye alikevel. Derfor, har du helse og psyke til å tåle en støyt? Tenk gjennom det. Hold din sirkel liten, vær forsiktig med hvem du åpner deg til, og stol kunn på deg selv. 

 

OPPDRETTSNAVN

Da starter du med å søke om et oppdrettsnavn. Og når du bestemmer deg for et navn så finn et navn du kan assosiere deg med, kanskje et navn som beskriver stedet du bor på, eller som beskriver hva du tenker på når du tenker på rasen, foreksempel. Og ikke bruk for langt navn. Du finner eksempel på navn ved å google, og se på NRR sine sider. Du sender inn 2-3 alternativer til navn, i tilfelle du ikke får godkjent det første. Du betaler avgiften, og venter på godkjenning.

BEGYNN I DET SMÅ

Når du har fått godkjent navn, så begynner du i det små og da gjerne med jenter, er min mening. Bruk lang tid på å lete. Husk at det er ikke sagt at du må til utlandet for å importere, vi har like gode og flotte katter i Norge, og foreks Sverige og Danmark, siden det allerede er veldig mange som har importert. Finn 1-2 jenter med foreldre som har den look du liker, wildlook eller litt mer ordinær look, det er din smak som teller og jenter som har stamtavlen du liker. 1-2 jenter som du har fått godt frem på utstilling før du tar dem i avel . Som har fått mange dommeres uttalelse på dem og du har så vurdert disse bedømmingene og enten vært enig eller uenig. DU har så kommet frem til at disse to jentene dine har akkurat det som DU mener er bra nok, som DU vil spre av look, av gener, av gemytt av alt, ut til resten av rasens eksistens.

LÅN AV HANNE

Når du har 2 jenter, er det selvsagt vanskelig å formere seg, men det jeg tenker, er at du låner hanne til parringene. Da leter du etter den perfekte hanne, en som er sterk på det du liker i looken, kanskje mangler dine jenter bittelitt på foreksempel hake, eller ører, og da finner du en hanne som er sterkere der, skjønner du? Du bygger på. Og for å få låne hanne, bør du ha en oppdretter som hjelper deg og legger inn et godt ord om deg. En av de oppdrettere du kjøpte hokatt av foreksempel. Kanskje har til og med den oppdretteren en hanne å låne deg. Jeg skal vise noen eksempler på parringskontrakter til slutt her.

KJØPE AV HANNE

Dersom du velger å kjøpe din egen hanne, så følger det ofte med restriksjoner. Disse er du helt nødt til å overholde. Det gjelder spesielt dette at du ikke får låne ut hannkatten til andre. Det er et krav som veldig ofte står i kontrakten. Dersom du ikke overholder dette, så er det brudd på kontrakt og da har du egentlig gjort noe som du ikke vil klare å jobbe deg opp igjen fra, og du kan anse deg som ferdig i miljøet. Ditt rykte kan du sjelden bygge opp igjen. Så jeg anbefaler deg på det sterkeste å følge de krav du har i en kjøpskontrakt. Dersom du ikke ønsker slike restriksjoner så bør dette avklares på forhånd. Da bør du forsøke å finne en oppdretter som selger uten restriksjoner. De finnes også. Men man bør kunne klare å forholde seg til restriksjoner, for du kan jo beholde et avkom, en egen hanne, av en kombinasjon, som du da kan bruke og låne ut akkurat som du vil.

HA GODT FORHOLD TIL DIN OPPDRETTER

Det er utrolig viktig å ha et godt forhold til sin oppdretter. Det er et menneske som har godkjent deg som en person som vil ta godt vare på engelen de ga deg, og det er en stor tillitserklæring!! Derfor bør du være ekstremt ydmyk ovenfor din oppdretter. Drama og intriger og krangling hører overhode IKKE hjemme, og du bør lytte til din oppdretter og ta imot råd og ellers føre deg veldig fint! Det er et lite miljø i rasekattmiljøet og det er et miljø som dessverre er mye ødelagt av baksnakking og intrigere, så det beste er å holde seg mest for seg selv, og evt til sin/e oppdretter/e.

 

En annen ting som er viktig, i tillegg til å oppføre seg godt i miljøet, det er å ta vare på alle avtaler, all kommunikasjon osv. Dessverre er det slik i dette miljøet at du må kunne bevise det meste, og verifisere avtaler som er gjort og sagt for du KAN kanskje oppleve at noen forsøker å sverte deg, eller beskylde deg for å lyve på ting ved ditt oppdrett. Det har skjedd. Og derfor er det ekstremt viktig å ha bevis på ALT! Du bør også ta godt vare på kontrakter, og ikke minst holde deg standhaftig til de kontraktene du inngår avtale på. Bryt aldri en kontrakt! Muntlige avtaler er også like gyldige men dessverre er det ikke lett å bevise noe der. Alt bør derfor foregå skriftlig. Mange har brent seg på muntlige avtaler.


OM FØDSLER

Les deg godt opp på kattefødsler, og lytt og lær av andre erfarne, din oppdretter eksempelvis, og vær godt forberedt til fødselen. Du finner mye godt lesestoff om dette på nettet også. Reglene for hvordan du sender inn stamtavle-rekvisisjoner m.m står på NRR sine sider, samt at du får all den hjelp du trenger av sekretær m.fl i den klubben du er medlem i. Jeg skal nå legge inn noen eksempler på bl.a parringskontrakter.


Husk at det å ha kattunger en stor påkjenning på en hokatt, både fysisk og psykisk. Dersom mor-katten har helsemessige svakheter eller har dårlig gemytt, vil en graviditet med påfølgende ammeperiode kunne løse ut sykdommer og uønsker oppførsel, som ellers hadde kunne blitt holdt i sjakk. I tillegg er det alltid en fare for komplikasjoner under fødsel. Så derfor er det ekstremt viktig at du kunn avler på katter som har perfekt gemytt, som er friske og som er gentestet, som er jevnlig hjertescannet spesielt før hver parring, som ikke er etter foreldre som selv har vært syke osv osv.

 

Rasen maine coon har som andre raser, noen arvelige sykdommer man skal være obs på, og da er det viktig å påse at forfedre er testet for de evt sykdommer, og at din egen katt er det, og at du med det følger så godt du kan det helseprogrammet som hører til under din rase. Og husk at du må ta en helseattest på hokatten din FØR du parrer henne. Det er viktig. Det skal også hannkatten ha. En gyldig helseattest. Husk også en annen ting. Du har, i følge kjøpsloven, et økonomisk ansvar ovenfor alle kattunge-kjøperne til katten er fem år gammel. Dersom du ikke har fulgt spillereglene og ikke fulgt de krav som NRR stiller til oppdrettere, og testet for det som kreves at du skal teste for på din rase, og det oppstår problemer med kattungene slik at de blir syke, og må avlives, så kan du bli stilt økonomisk ansvarlig for det. Uansett hvordan du snur og vender på det, så er man underlagt kjøpsloven som den eneste loven å forholde seg til. Et dyr er dessverre en vare.

 

Les litt om hva andre godt erfarne oppdrettere mener om de forskjellige utfordringene innenfor rasen. Anbefaler mange hjemmesider. Lene Glem og Coogans Maine Coon, er en av de. Lene er også dommer. Og så bør du minne deg selv på dette før du starter med oppdrett. Vil jeg kunne klare å være en mentor for en kattekjøper? Vil jeg kunne nok om rasen til å kunne hjelpe en fersk kattungekjøper i gang, på utstilling, og ellers være en guid til andre? Er jeg en tålmodig, omgjengelig person med godt humør? Hvis ja, then go for it!

 

EKSEMPLER PÅ PARRINGSKONTRAKTER OG KJØPSKONTRAKTER M.M

Helt nederst her er noen bilder av eksempler på parringskontrakter ved lån av hanne. Dette er en kontrakt som jeg fikk, da jeg lånte hanne til parring på en hokatt. Som du ser så står det at ingen kattunger skal selges til avel uten hannkatt-eiers samtykke. Dette er en restriksjon som av og til skrives. Der kan også være andre restriksjoner, som at du bare får selge 1 eller 2 avkom til avel. Den er ofte brukt. Der kan være andre restriksjoner også og jeg er ikke tilhenger av slike restriksjoner. Av og til glemmer noen hannkatt-eiere at de faktisk bidrar bare med halve avelsmaterialet og hokatteier er den som tar arbeidet og ellers innehar den andre halvparten av avelsmaterialet. Men det viktig at du holder avtaler du skriver under på, og at du avtaler med hannkatt-eier dersom du ønsker å selge til avel uansett om det står eller ikke står i kontrakt. Der må være enighet.

 

Dette kan du gjøre skriftlig. Jeg har selv lånt ut hannkatt til parring, uten å skrive skriftlig avtale. Og derfor er jeg litt opptatt av dette med å inngå alle avtaler skriftlig. Forandringer underveis eller kommunikasjon underveis, bør også gjøres skriftlig. Eller ved å skrive det gjennom kontakt på Messenger.Det går også an. Om noen foreks. spør deg om å få låne ei parring av ditt eget avkom, som du har fått gjennom ei parring på lånt hanne, så diskuter dette med hannkatt-eier. Da har du alt på ditt rene og ingen kan komme i ettertid å sverte deg for å ha brutt parringskontrakter. Viktig viktig!

 

Ellers vil jeg anbefale deg å lese fra flere oppdrettere sine hjemmesider uansett rase. Vi har noen eksepsjonellt dyktige folk innenfor mange raser og all læring er god læring, så du trenger ikke bare lese om maine coon foreksempel, selv om det er rasen du skal ha. Jeg anbefaler deg å lese hjemmesiden til dyktige Solveig Damsgaard som driver med ragdoll.

Link:

http://www.diadems.no/

 

En annen oppdretter er Eva Dahl Eide på Norsk Skogkatt. Les gjerne her også. Eller spør henne om råd. Dette er oppdrettere som kan veldig mye og som har en genuin interesse for rasen de har. 

Link:

http://www.migotos.com/

Lite utdrag fra parringskontrakt til eksempel.

EKSEMPEL 2 PÅ PARRINGSKONTRAKT

Parringsavtale

Hankatt: Reg.nr:
Hunnkatt: Reg.nr:
Hunkatten er forsikret i:

Forsikringsnr

Vilkår :
Kattene skal være friske, neglene klipte på både bakbein og forbein og vaksinert mot kattepest. Vaksinasjon kan ikke være eldre enn ett år. Hunnkatten blir igjen hos hannkatten, om det ikke er enighet om noe annet, og eieren av hunnkatten er ansvarlig for å besørge transport av katten frem og tilbake.

Parringsavgift:


Avgift pr. levende unge:

Avgiften for ungene betales ved oppnåelse av en alder av fem (5) uker. Hvis katten bare får en unge, kan parringen gjøres på nytt og avgift betales da kun som oppgitt ovenfor.
Hvis katten ikke blir drektig ved første parringstilfellet, kan hun pares på nytt en gang til. Hvis katten heller ikke blir drektig etter andre parring, krever hannkatteieren at katten testes om det finnes en bakteriell årsak til at hun ikke blir drektig. Er katten erklært frisk, får hun komme tilbake og bli paret til hun blir drektig. Etter ett år fra første parringstilfellet, eller om katten besøker en annen hannkatt, opphører denne avtalen og parringsavgiften tilfaller hannkatteieren.

Skulle katten bli akutt syk eller en ulykke inntreffe, slik at hannkatteieren må oppsøke veterinær, pålegges det hunnkatteieren å erstatte hannkatteieren for utlegg for kostnader som har oppstått i forbindelse med veterinærbesøk/medisin.
Avgifter i forbindelse med avtalen ovenfor kan settes inn på

Kontonummer:

Når avgiften er fullt betalt skal hunnkatteieren få et parringsbevis/stamtavlerekvisisjon fra hannkatteieren og ved behov kopiere hannkattens stamtavle.

 

Hannkatteier                                                                         Hunnkatteier

 

Adresse:
Telefon:

Jeg kommer med flere eksempler på parringskontrakter og kjøps kontrakter etterhvert her.

 

Ellers så er det som sagt viktig å kommunisere med den du låne hannkatt av, og viktig å være enige. Du kan du lese et eksempel her, fra en veldig god kommunikasjon ang å være enig i forhold til parringskontrakt, og få samtykke på endringer i parringskontrakt. Helt klare enigheter. og det er viktig. Ikke alle er like heldige som meg, som fikk låne hannkatt av en oppegående hyggelig og medhjelpelig oppdretter! 

Jeg har som du ser sladdet navn slik at dette ikke viser hvem som er involvert i denne dialogen, selv om der ikke er noe hemmeligheter i hva man har av kommunikasjon. Hvem vil ikke være stolt av å vise frem slik kommunikasjon? Men sånn for seriøsitetens del, så sladder jeg alt av navn.

Jeg setter stor pris på dette med å holde seg på talefot, og ha en god dialog, og det er for meg viktig. Og jeg liker å gi payback, på hva andre gjør mot meg. Som her, det er naturlig for meg å kunne tilby andre å låne hannkatt fra meg som en hyggelig gest til de som har vært så snille å låne meg hannkatt.  Jeg mener at slik bør det være mellom to som har en god avtale og god tone seg imellom. Slik er ihvertfall jeg og slik forventer jeg egentlig at det er. Motto: spill med rene kort, og være ærlig og rederlig. Gjøre sitt beste, gjør så godt du som menneske makter, og stå for det du gjør. Det er mitt råd.  

God dialog og enighet man kan være stolt av.  Alltid lurt å være høflig.  

 

Flere kontrakter

Her linker jeg til NRR sin parringskontrakt, som du kan titte på.

 

http://www.nrr.no/Form/parrkontrakt.pdf

 

Eks. Kjøpskontrakter tilleggskontrakter for avel

 

Her er et eksempel på kjøpskontrakt som jeg har å forholde meg til på kjøp av en hannkatt jeg gjorde. En helt grei kontrakt. Dette er avels delen. I tillegg har jeg en vanlig generell kontrakt på samme katt. Det kunne ikke falle meg inn å låne ut Zifina Pilt uten tillatelse fra oppdretteren hans. Sånt gjør man bare ikke. Jeg har en veldig god og hjertelig dialog med Veronica og er glad for den toveiskommunikasjonen vi har. Det er rett og slett bare vanlig folkeskikk å holde de kontrakter man inngår.